Epoka od kuchni rodzinnie. Rejs ze smakiem – zapraszamy na pokład!

Ahoj! Pewnie wielu z Was było kiedyś nad morzem. A czy płynęliście też statkiem? Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak wyglądały dawniej rejsy transatlantykami i co dobrego kucharz potrafił zaserwować pasażerom – koniecznie spotkajcie się z nami podczas najbliższych kulinarnych warsztatów rodzinnych online! 

Spotkanie będzie niezwykłą okazją do poznania tajników dawnej kuchni. Dowiecie się, czym zajadano się na pokładzie statku MS Piłsudski i sami będziecie mogli posmakować jednej z potraw, która królowała w pokładowym menu. Wspólnie spróbujemy przyrządzić… „serniczki”. Niech Was jednak nie zmyli nazwa! Choć dziś kojarzą nam się ciastem, tak naprawdę mają z nim niewiele wspólnego. No może poza słodyczą, bo serwowane mogą być także jako deser. 

Podczas warsztatów będzie też okazja, by przyjrzeć się temu, jak nakrywano dawniej do stołu i spróbować rozszyfrować, do czego służyły widelce i noże o różnych kształtach. 

Najbliższe spotkanie rozpocznie cykl rodzinnych warsztatów online które towarzyszyć będą webinarom „Epoka od kuchni”. Wszystkich smakoszy, którzy lubią kuchenne eksperymenty, raz w miesiącu będziemy zapraszać do wspólnego gotowania. Sprawdzimy, czy dawne przepisy sprawdzają się także współcześnie. Warsztaty poprowadzi Agnieszka Kuś – edukatorka, przewodniczka i autorka wielu ciekawych tekstów poświęconych podróżom i oczywiście historii kulinarnej. 

Gdzie? W domach uczestników, za pośrednictwem platformy ZOOM

Dla kogo? Zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku 6-12 lat 

Jak się zapisać? Zarezerwuj bilet on-line

Czas trwania: ok. 2 godziny

Co będzie potrzebne? Klasycznie placuszki polewa się słodkim sosem ze śmietaną i wanilią, a podaje z owocami. Zimą proponuję zrobić mus inspirowany klasycznym francuskim sosem Melba do deserów, na bazie mrożonych truskawek, poziomek i malin. Można również ubić domową bitą śmietanę zamiast sosu śmietanowego. Placuszki dobrze smakują też z „nowoczesnymi” dodatkami: syropem klonowym lub kremem czekoladowym.

Składniki na placki:

  • 250 g sera białego (chudy, tłusty lub półtłusty – wedle uznania);
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka cukru;
  • szczypta soli;
  • 50-80 g mąki;
  • cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią;
  • olej albo masło klarowane do smażenia.

Składniki na polewę śmietanową:

  • 250 ml śmietany 12% lub 18%;
  • cukier waniliowy.

Składniki na bitą śmietanę:

  • 250 ml śmietany 30%;
  • cukier waniliowy.

Składniki na mus owocowy à la Melba:

  • mrożone truskawki lub/i poziomki;
  • mrożone maliny;
  • sok z cytryny;
  • szczypta cukru do smaku.

Przybory kuchenne:

  • nóż (duży), 3 łyżki lub/i 1 widelec;
  • 1 duża miska do zagniatania ciasta na placki;
  • 1 duża miska do ubijania bitej śmietany lub mieszania sosu śmietanowego;
  • patelnia do smażenia placków;
  • blender lub mikser do ubijania bitej śmietany i miksowania owoców;
  • duża deska do krojenia;
  • dzbanuszki lub sosjerki do sosów.

Zajęcia on-line sfinansowano ze środków MKiDN w ramach Programu Wieloletniego Niepodległa na lata 2017-2022