Siirry sisältöön

Czy wiecie, kiedy Ziuk obchodził urodziny? A jak świętował je ze swoją rodziną w „Milusinie” i jaki był ulubiony przysmak Marszałka, który tego dnia musiał pojawić się na stole? Odpowiedzi na te pytania poszukamy podczas kulinarnych warsztatów rodzinnych online!

Podczas spotkania będziecie mieli okazję nie tylko poznać tajniki dawnej kuchni z okresu międzywojennego, ale także samodzielnie wypróbować jeden z przepisów. Wspólnie upieczemy ciasto śliwkowe! Dowiecie się co nieco o składnikach, które królować będą w naszym przysmaku, a następnie będziecie mogli sprawdzić się w quizie. A to jeszcze nie wszystkie niespodzianki, które dla Was przygotowaliśmy…

Kiedy? 5 grudnia 2020 r. (sobota), godz. 15-17.30
Gdzie? W domach uczestników, za pośrednictwem platformy ZOOM
Dla kogo? Zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku 6-12 lat
Jak się zapisać? Wyślij mail na adres: rezerwacje@muzeumpilsudski.pl

Co będzie potrzebne?

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki i dodatkowa mąka do podsypywania w razie potrzeby;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią;
  • kostka margaryny (koniecznie dobrze schłodzona);
  • 3 żółtka jajek;
  • 1 łyżka śmietany;
  • 1 łyżeczka octu.

Składniki na masę:

  • 1 słoik powideł śliwkowych;
  • ok. 200 g suszonych śliwek.

Składniki na piankę:

  • 3 białka jajek;
  • 3 czubate łyżki cukru kryształu

Przybory kuchenne:

  • nóż, łyżka, widelec;
  • 1 duża miska;
  • 1 mała miska na śliwki;
  • blaszka do pieczenia ok. 25-30 cm;
  • mikser bądź blender z końcówką do ubijania;
  • czajnik bądź garnuszek do zagotowania wody;
  • opcjonalnie papier do pieczenia;
  • piekarnik 🙂

Warsztaty są bezpłatne, ale liczba miejsc jest ograniczona. Zapisy przyjmujemy do 4 grudnia, do godziny 15 bądź do wyczerpania limitu miejsc. Zapraszamy!

Zapoznaj się z regulaminem warsztatów.

Copyrights 2018, Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku.

Strony internetowe Millenium Studio