Epoka od kuchni rodzinnie. Podwieczorek przy eleganckiej herbatce (online)
Kiedy: 26 czerwca 2021 r. (sobota)
Godzina: 14.00
Czas trwania: 2-2,5 godziny
Wydarzenie on-line, bezpłatne (liczba miejsc ograniczona)
Zorganizować podwieczorek dla kilku gości – co w tym trudnego? Przekonamy się o tym na najbliższych warsztatach kulinarnych on-line!
Spróbujemy przygotować popołudniową herbatkę zgodnie z zaleceniami podręcznika, napisanego przez Marię Jehanne Wielopolską – polską arystokratkę, o socjalistycznych poglądach, która wstąpiła do służby sanitarnej I Brygady Legionów. Taka herbatka była czymś w stylu eleganckiego, niewielkiego przyjęcia. Przejrzyjcie zatem szafki i regały, bo będziemy potrzebować filiżanek, łyżeczek, talerzyków oraz… tacy!
A co podamy? Ciepłe bułeczki scones na słodko z truskawkami i bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej, z żółtym serem.
Do aktywnego uczestnictwa w warsztacie niezbędne będzie przygotowanie odpowiednich składników i sprzętów kuchennych.
Składniki na ciasto:
• 300 g (2 szklanki) mąki pszennej;
• 4 łyżeczki proszku do pieczenia;
• 30 g masła;
• szczypta cukru (biały kryształ);
• 180 ml (3/4 szklanki) maślanki lub mleka (pomieszanego z tłustą śmietanką);
Dodatkowo do wersji wytrawnej:
• 1 szklanka startego żółtego sera (najlepiej dojrzały cheddar lub mieszanka cheddara z serem pleśniowym i parmezanem – najlepiej zetrzeć ser przed spotkaniem);
• odrobina musztardy do smaku;
Dodatkowo do wersji słodkiej:
• masło, dżem lub świeże truskawki;
• 200 g dobrze schłodzonej, tłustej śmietany (30% lub 36% – do ubijania);
• cukier waniliowy.
Sprzęty kuchenne:
• piekarnik;
• blacha do pieczenia;
• papier do pieczenia;
• tarka o grubych oczkach (do sera);
• miska do rozrobienia ciasta;
• szpatułka do mieszania ciasta (ewentualnie można mieszać ręcznie);
• łyżeczka i szklanka do odmierzania składników.
Dodatkowo do wersji słodkiej:
• naczynie do ubijania bitej śmietany;
• blender lub mikser z trzepaczkami do bitej śmietany;
• miska do mieszania truskawek i cukru waniliowego;
• deska do krojenia;
• nóż i łyżka do mieszania truskawek.
Będzie smakowicie!
Kulinarne warsztaty rodzinne online realizowane są w ramach cyklu „Epoka od kuchni rodzinnie”, które towarzyszą webinarom „Epoka od kuchni”. Wspólnie sprawdzamy, czy dawne przepisy mogą się sprawdzić także współcześnie. Warsztaty poprowadzi Agnieszka Kuś – edukatorka, przewodniczka i autorka wielu ciekawych tekstów poświęconych podróżom i oczywiście historii kulinarnej.
Zapoznaj się z Regulaminem warsztatów rodzinnych online (pdf).
Zajęcia online sfinansowano ze środków MKDNiS w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022