Restauracja „Adelcia”

Restauracja „Adelcia” jest czynna w godzinach otwarcia Muzeum:

  • środa, czwartek: 10.0017.00
  • piątek – niedziela: 10.0019.00
  • poniedziałek, wtorek: nieczynne

Restauracja znajduje się na poziomie 0, tuż przy wejściu głównym.

Wejście do restauracji nie wymaga zakupu biletu do Muzeum.

Chcesz dokonać rezerwacji lub zamówić obiad dla grupy? Restauracja „Adelcia” wydaje posiłki dla grup do 60 osób. Zapraszamy do zapoznania się z przykładowym menu (pdf). Ceny dla grup są negocjowane indywidualnie.

Kontakt:

[email protected]

792 717 751


Restauracja „Adelcia” to niezobowiązujące miejsce, w którym polska kuchnia zaskakuje specjałami.
Nazwa restauracji pochodzi od imienia gospodyni w domu Aleksandry i Józefa Piłsudskich, Adeli Hajbutowicz. Trafiła do „Milusina” w 1924 roku i od tamtej pory pomagała w prowadzeniu domu i przygotowywaniu posiłków dla rodziny Marszałka. Chociaż bardzo szybko zyskała sympatię wszystkich domowników, wiemy o niej niewiele poza tym, że gotowała na pewno świetnie. Józef Piłsudski lubił proste i niewyszukane potrawy i wcale nie przepadał za kuchnią litewską, dość tłustą i ciężką. Ze względu na stan zdrowia, żona i Adelcia dbały aby przestrzegał zalecanej przez lekarzy diety. Bardzo lubił wszelkie słodkości i ciasta. Z repertuaru Adelci pochodzi przepis na ciasto z suszonymi śliwkami, które trafiło do menu Restauracji „Adelcia”.

Wyroby Restauracji „Adelcia” są odpowiedzią na potrzeby naszych gości i nawiązują do kuchni sezonowej i tradycyjnej. W „Adelci” znajdziesz przekąski zimne i gorące, zielone sałaty, zupy, ryby i dania mięsne. Wszystko przygotowywane jest codziennie ze świeżych produktów najwyższej jakości. W „Adelci” skosztujesz również domowych wypieków w towarzystwie aromatycznej kawy.

W ofercie Restauracji znajdziesz również przetwory ze Spiżarni Adelci, które nie zawierają konserwantów. Receptury, z których korzystamy są autorskie i sprawdzone.