Epoka od kuchni. MS Piłsudski – koszerne smaki na pokładzie! (online)

Fragment folderu reklamującego rejsy statkiem MS PiłsudskiKiedy: 22 lipca, czwartek
Godzina: 18.00
Online – na żywo na Facebooku
Prowadząca: Agnieszka Kuś
Czas trwania ok. 1 godziny
Bezpłatne

Polskie transatlantyki wypracowały sobie bardzo dobrą markę wśród amatorów luksusowych podróży morskich. Chwalono jakość obsługi, piękne wnętrza oraz wyśmienitą kuchnię. Do naszych czasów zachowały się piękne zdobione jadłospisy. Ich lektura upaja zmysły i trenuje znajomość kulinarnej francuszczyzny. Pilnie dbano by wśród popularnych dań kuchni de lux znalazły się polskie akcenty – oczywiście w wersji crème de la crème.

Obsługa dokładała wszelkich starań by zadbać o specjalne potrzeby goszczących na pokładzie, tak by każdy czuł się komfortowo. Dla pasażerów przestrzegających diety koszernej przygotowywano osobne jadłospisy, równie smaczne i wyrafinowane, jak menu podstawowe. Nad ich przygotowaniem czuwał koszermajster, pokładowy ekspert od zasad kaszrutu.

Obecnie na wystawie stałej Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku prezentowane jest jeden z koszernych jadłospisów. 15 lipca 1938 roku na kolację podano: barszcz ze śmietaną, szczupak faszerowany po żydowsku, naleśniki z owocami, jarzyny, kartofle oraz zieloną sałatę; do kawy lub herbaty proponowano owoce. Brzmi zachęcająco? Podczas naszego spotkania dowiemy się jakie jeszcze dania pieściły podniebienia żydowskich pasażerów MS Piłsudski.

Webinar poprowadzi Agnieszka Kuś – edukatorka, przewodniczka i autorka wielu ciekawych tekstów poświęconych podróżom i oczywiście historii kulinarnej.


Sfinansowano ze środków MKDNiS w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022