Epoka od kuchni. Owocowe pożegnanie lata (online)

Data, dzień tygodnia: 25.09.2021 r., sobota
Godzina: 14.00
Gdzie: w domach uczestników, za pośrednictwem platformy ZOOM
Czas trwania: 2-2,5 godziny
Bezpłatne (liczba miejsc ograniczona)
Zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku 6-12 lat

kliknij, aby kupić bilet
Już od soboty (25 września) wracamy z cyklem „Epoka od kuchni rodzinne”, a zaczniemy od owocowego pożegnania lata. Jesień zbliża się wielkimi krokami, ale w ostatnich promieniach letniego słońca dojrzewają owoce, które sprawiają, że smak lata może towarzyszyć nam nieco dłużej. Jeśli jesteś ciekaw, jakie przetwory były popularne w okresie międzywojnia i chcesz poznać przepisy na modne wówczas konfitury i galaretki – koniecznie weź udział w najbliższych warsztatach rodzinnych online!
Na pożegnanie lata upieczemy owocowy deser ze śliwek, moreli, malin…. i zjemy go z domową bitą śmietaną.

Do aktywnego uczestnictwa w warsztacie niezbędne będzie przygotowanie odpowiednich składników i sprzętów kuchennych.

Składniki:

  • ½ kg owoców sezonowych: śliwek, moreli, odrobina malin lub borówek – owoce muszą być bardzo dojrzałe i słodkie, żeby puściły sok podczas zapiekania
  • około 3 łyżek cukru waniliowego lub 3 łyżki cukru moscovado (ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są owoce);
  • 250 ml śmietany 36% do ubijania (dobrze schłodzona);
  • około 3 łyżek cukru pudru lub cukru waniliowego do ubicia śmietany;
  • 2-3 łyżeczki rumu lub koniaku (dla chętnych).

Sprzęty kuchenne:

  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • duża miska do mieszania owoców z cukrem;
  • dwie duże łyżki;
  • naczynie żaroodporne do zapiekania w piecu (jedno duże lub małe foremki – miseczki);
  • piekarnik;
  • mikser lub blender z trzepaczkami do ubijania śmietany;
  • naczynie do ubicia śmietany;
  • miseczki do podania deseru.

Kulinarne warsztaty rodzinne online realizowane są w ramach cyklu „Epoka od kuchni rodzinnie”, które towarzyszą webinarom „Epoka od kuchni”. Wspólnie sprawdzamy, czy dawne przepisy mogą się sprawdzić także współcześnie. Warsztaty poprowadzi Agnieszka Kuś – edukatorka, przewodniczka i autorka wielu ciekawych tekstów poświęconych podróżom i oczywiście historii kulinarnej.

Będzie smakowicie!


Zajęcia online sfinansowano ze środków MKDNiS w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.