Epoka od kuchni. Owocowe pożegnanie lata (online)
Data, dzień tygodnia: 25.09.2021 r., sobota
Godzina: 14.00
Gdzie: w domach uczestników, za pośrednictwem platformy ZOOM
Czas trwania: 2-2,5 godziny
Bezpłatne (liczba miejsc ograniczona)
Zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku 6-12 lat
Już od soboty (25 września) wracamy z cyklem „Epoka od kuchni rodzinne”, a zaczniemy od owocowego pożegnania lata. Jesień zbliża się wielkimi krokami, ale w ostatnich promieniach letniego słońca dojrzewają owoce, które sprawiają, że smak lata może towarzyszyć nam nieco dłużej. Jeśli jesteś ciekaw, jakie przetwory były popularne w okresie międzywojnia i chcesz poznać przepisy na modne wówczas konfitury i galaretki – koniecznie weź udział w najbliższych warsztatach rodzinnych online!
Na pożegnanie lata upieczemy owocowy deser ze śliwek, moreli, malin…. i zjemy go z domową bitą śmietaną.
Do aktywnego uczestnictwa w warsztacie niezbędne będzie przygotowanie odpowiednich składników i sprzętów kuchennych.
Składniki:
- ½ kg owoców sezonowych: śliwek, moreli, odrobina malin lub borówek – owoce muszą być bardzo dojrzałe i słodkie, żeby puściły sok podczas zapiekania
- około 3 łyżek cukru waniliowego lub 3 łyżki cukru moscovado (ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są owoce);
- 250 ml śmietany 36% do ubijania (dobrze schłodzona);
- około 3 łyżek cukru pudru lub cukru waniliowego do ubicia śmietany;
- 2-3 łyżeczki rumu lub koniaku (dla chętnych).
Sprzęty kuchenne:
- deska do krojenia;
- nóż;
- duża miska do mieszania owoców z cukrem;
- dwie duże łyżki;
- naczynie żaroodporne do zapiekania w piecu (jedno duże lub małe foremki – miseczki);
- piekarnik;
- mikser lub blender z trzepaczkami do ubijania śmietany;
- naczynie do ubicia śmietany;
- miseczki do podania deseru.
Kulinarne warsztaty rodzinne online realizowane są w ramach cyklu „Epoka od kuchni rodzinnie”, które towarzyszą webinarom „Epoka od kuchni”. Wspólnie sprawdzamy, czy dawne przepisy mogą się sprawdzić także współcześnie. Warsztaty poprowadzi Agnieszka Kuś – edukatorka, przewodniczka i autorka wielu ciekawych tekstów poświęconych podróżom i oczywiście historii kulinarnej.
Będzie smakowicie!
Zajęcia online sfinansowano ze środków MKDNiS w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.