Epoka od kuchni rodzinnie: świąteczne ciasteczka i wielka historia (warsztaty online)

Kiedy: 18 grudnia 2021 (sobota)
Godzina: 14.00
Czas trwania: 2-2,5 godziny
Zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku 6-12 lat
Wydarzenie online
Bezpłatne/Liczba miejsc ograniczona

kliknij, aby pobrać bilet

Pierniki, korzenne ciasteczka, cukierki, jabłka, orzechy… te tradycyjne ozdoby choinkowe to też gotowy jadłospis na grudniowy podwieczorek. Podczas grudniowych warsztatów „Epoka od kuchni – rodzinnie” przy domowej roboty ciasteczkach porozmawiamy o świątecznych tradycjach opisanych przez Aleksandrę Piłsudską. Przyjrzymy się też historii pierników, kolorowych, korzennych ciastek, które lubił Marszałek, i które należą do najstarszych przepisów przechowywanych w polskiej tradycji kulinarnej.

Do aktywnego uczestnictwa w warsztacie niezbędne będzie przygotowanie odpowiednich składników i sprzętów kuchennych.
Składniki (proporcje na ok 15 dużych ciastek 7 cm lub ok 40 małych po 2,5 – 3 cm):

  • 1 szklanka (ok 160 g) dowolnej mąki (może być zwykła, tortowa lub z pełnego przemiału);
  • pół kostki (100 g) masła;
  • 4 łyżki cukru białego lub trzcinowego (np. Diamant Dry Demerara);
  • małe jajko;
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • przyprawy: gotowa przyprawa do pierników (uwaga, mieszanka bez mąki) lub po łyżeczce cynamonu i kakao, pół łyżeczki kardamonu, szczypta soli i pieprzu.

Do dekoracji:  cukier, cynamon, płatki migdałów lub dowolne inne posypki dekoracyjne.

Sprzęty kuchenne:

  • miska do zagniatania ciasta;
  • blacha do pieczenia;
  • papier do pieczenia;
  • foremki do ciastek;
  • wałek;
  • stolnica, duża taca do rozwałkowania ciasta;
  • folia przezroczysta lub torebka.

Ponadto:

  • piec (temperatura pieczenia 175 stopni);
  • miejsce w lodówce do schłodzenia ciasta.

Kulinarne warsztaty rodzinne online realizowane są w ramach cyklu „Epoka od kuchni rodzinnie”. Wspólnie sprawdzamy, czy dawne przepisy mogą się sprawdzić także współcześnie. Warsztaty poprowadzi Agnieszka Kuś – edukatorka, przewodniczka i autorka wielu ciekawych tekstów poświęconych podróżom i oczywiście historii kulinarnej.


Zajęcia online sfinansowano ze środków MKDNiS w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.