Zielone smaki Japonii dla zdrowia i urody| Cykl: Lata 20., lata 30., kiedyś do wspomnień będą pretekstem!

Kiedy: 05.07.2025 (sobota)
Godzina: 13:00
Gdzie: informacja wkrótce
Dla kogo: wyłącznie dla osób pełnoletnich
Wstęp: kup bilet >> (liczba miejsc ograniczona)
Józef Piłsudski był wielbicielem herbaty, a co najciekawsze, najpewniej miał okazję skosztować naparu w jednej z tokijskich herbaciarni! Przygotowywanie i picie Ocha to nie tylko wiekowa tradycja japońska, ale także sztuka. To obowiązkowe doświadczenie dla każdego odwiedzającego Kraj Kwitnącej Wiśni (nawet jeśli – tak jak Józef Piłsudski – przybywa się z tajną misją polityczną). Dzięki rocznicowym warsztatom, bo 121 lat po wzniesieniu czarki zielonej herbaty przez przyszłego Marszałka, my także odbędziemy duchową podróż pod górę Fuji, by posmakować odległej Japonii!
Dzięki znawczyni zielonej herbaty Martynie Kubiak (działa w stowarzyszeniu „Zaparzaj” i jest członkinią Urasenke Tankōkai Sunshinkai) dowiemy się między innymi jak delektować się specjałami z Japonii oraz jak wydobyć z nich optymalny smak i moc. Czy w matcha wyczuwalna jest kawa, czy raczej suszona ryba? Spróbujemy podawanej na ciepło i na zimno genmaicha (mieszanki zielonych liści z ryżem), a nawet nauczymy się wybierać jakościową sencha i porównamy ją z łodyżkową kukicha. Dowiecie się również jak prawidłowo wybrać naczynie do picia herbaty oraz czym są i do czego służą tradycyjne utensylia jak chawan, fukusa i natsume. A czy prawdą jest, że zielona herbata wydłuża życie i wspomaga urodę?
Podczas spotkania będzie także okazja skosztowania japońskich słodyczy, przy których porozmawiamy o znaczeniu tradycyjnej ceremonii herbacianej, bo to coś znacznie więcej niż złożony proces parzenia, czy walory smakowe! Noriko Morishita, autorka bestselerowej książki o wdzięcznym tytule „Mądrość herbaty. Piętnaście lekcji o szczęściu płynących z japońskiej ceremonii herbacianej”, podkreśla:
„Wiele osób wyobraża sobie, że ceremonia herbaty to kosztowna rozrywka dla snobów, ale nie mają pojęcia, jakie uczucia budzi jej praktykowanie. (…) Gdy przyszło ci żyć w trudnych czasach, gdy straciłeś całą pewność, a świat zdaje się pogrążać w mroku, ceremonia herbaty uczy cię przede wszystkim jednego: żyj chwilą z myślą o przyszłości.”
Koniecznie zaplanujcie zatem kilka przyjemnych chwil na herbaciane warsztaty – do zobaczenia 5 lipca!
Do udziału w zajęciach zapraszamy osoby pełnoletnie.
Liczba miejsc ograniczona.
Spotykamy się przy wejściu głównym do Muzeum.
Czas trwania: około 120 minut.
Prowadząca: Martyna Kubiak, członkini Urasenke Tankōkai Sunshinkai.
Warsztaty odbywają się w ramach cyklu „Lata 20., lata 30., kiedyś do wspomnień będą pretekstem!”.
W grafice wykorzystano fotografię prezentującą gejszę grająca na shamisen, 1932, Źródło: Narodowe Archiwum Cyfrowe.