Epoka od kuchni. Świąteczna kuchnia Aleksandry Piłsudskiej – webinar

Podczas naszego spotkania podążymy tropem świątecznej i codziennej kuchni opisanej przez panią Marszałkową. Co nas czeka? Pełne smaku opowieści!

O wigilijnych daniach, które łączyły internowanych i strażników w obozie w Szczypiornie; sensacyjna historia nielegalnego przekraczania granic z kiełbasami i szynką z Mińska w tle oraz kuszący zapach kruchego placka ze śliwkami, kruszonką i zapieczoną pianką w kuchni w Sulejówku…

To tylko część kulinarnych zapisków ze „Wspomnień” Aleksandry Piłsudskiej, a smacznych historii jest w nich znacznie więcej! Kulinarne opowieści Marszałkowej będą przeplecione wyborem przedwojennych przepisów na wspominane dania, tak aby każdy mógł odtworzyć smaki z „Milusina” z czasów dwudziestolecia międzywojennego we własnym domu.

Spotkanie poprowadzi Agnieszka Kuś – autorka tekstów naukowych i popularnych, przewodniczka wycieczek i tłumaczka. Do jej zainteresowań należy historia kulinarna i stosunki polsko-żydowskie. Wiedzą i doświadczeniami dzieli się z turystami na wycieczkach i podczas prowadzonych zajęć ze studentami i kursantami (www.patrzeijem.pl).

Link do spotkania na aplikacji ZOOM zostanie podany w wydarzeniu na Facebooku i na fanpage’u Muzeum oraz na tej stronie.