Epoka od kuchni rodzinnie. Wielkanocne tradycje z początku wieku (online)
Data: sobota, 27 marca 2021 r.
Godzina: 12.00
Miejsce: online
Czas: 2,5 godziny
Wydarzenie bezpłatne, biletowane
Zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku 6-12 lat
Święta Wielkanocne za pasem! To idealny czas na poznawanie nowych przepisów. Jeśli jesteście ciekawi w jaki sposób świętowano na początku XX wieku – spotkajcie się z nami na najbliższych kulinarnych warsztatach rodzinnych online! Podczas spotkania poznacie wyjątkowy przepis na perduty w konchach, czyli zapiekane w małych naczynkach jajka. Do aktywnego uczestnictwa w warsztacie niezbędne będzie przygotowanie odpowiednich składników i sprzętów kuchennych.
Składniki podstawowe:
- jajka (1 jajko na 1 kokilkę);
- masło (do smarowania kokilek);
- gęsta śmietana kremówka (ok. 2 łyżka na kokilkę – w zależności od wielkości naczynka);
- sól, pieprz (do smaku).
Składniki dodatkowe (proponowane zestawienia):
- ser pleśniowy + pomidorki koktajlowe + pietruszka lub bazylia;
- ser kozi + pomidorki koktajlowe + pietruszka;
- wędzony łosoś + koperek;
- podsmażona szynka/bekon + pomidorki koktajlowe;
- pomidorki koktajlowe + szczypiorek.
Sprzęty kuchenne:
- piekarnik;
- kokilki (małe naczynka do zapiekania): 1 naczynko na porcję;
- blacha do pieczenia (duża);
- czajnik do zagotowania wody;
- miseczka lub szklanka do rozbijania jajek;
- deska do krojenia;
- nóż, łyżka;
- talerzyki lub podkładki pod gorące kokilki.
Najbliższe kulinarne warsztaty rodzinne online realizowane są w ramach cyklu „Epoka od kuchni rodzinnie”, które towarzyszą webinarom „Epoka od kuchni”. Wspólnie sprawdzamy, czy dawne przepisy mogą się sprawdzić także współcześnie. Warsztaty poprowadzi Agnieszka Kuś – edukatorka, przewodniczka i autorka wielu ciekawych tekstów poświęconych podróżom i oczywiście historii kulinarnej.
Będzie smakowicie!
Zajęcia online sfinansowano ze środków MKDNiS w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022