Epoka od kuchni. Słodka Wielkanoc w Sulejówku (online)

Kiedy: czwartek, 25 marca 2021

Godzina: 18.00

Prowadząca: Agnieszka Kuś

Miejsce: fanpage Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku na Facebooku

Długość trwania: około 60 minut

Wydarzenie niebiletowane

Tradycyjne Wielkanocne jadłospisy kojarzą się z jajkami, wędlinami, chrzanem, białym barszczem lub żurem. Po gorzkim, słonym i pikantnym śniadaniu przychodzi czas na słodkości. Nawet najbardziej świeży chrzan smakuje łagodniej gdy obok piętrzą się wielkanocne ciasta.

Nie tylko Marszałek lubił słodkie! Jego bliski współpracownik, premier Jędrzej Moraczewski podzielał te upodobanie: baby, sedzaki, torty kawowe, pomarańczowe, daktylowe, placki z powidłami, pierniki i nugat…. Podczas marcowego spotkania w „Epoce od kuchni” zajrzymy znowu do domu Zofii Moraczewskiej i poczytamy listy, które pisała do siostry Heleny Kozickiej. Dzięki temu dowiemy się jak pachniały (i smakowały) święta w Sulejówku w latach 20 i 30 XX wieku.


Zajęcia online sfinansowano ze środków MKDNiS w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022

logotypy biura programu Niepodległa oraz Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu