Kolacja niepodległościowa

Co: uroczysta kolacja połączona ze specjalnym zwiedzaniem
Gdzie: restauracja „Adelcia” i wystawa stała Dla Rzeczypospolitej. Józef Piłsudski 1867-1935
Kiedy: 8.11.2025 (sobota)
Godzina: 18:00
Cena: 300 zł/os.

Rezerwacja miejsc: [email protected] (Muzeum nie prowadzi zapisów)


Wybitny prof. Grzegorz Nowik w roli przewodnika, wieczorne zwiedzanie nagradzanej wystawy stałej oraz historyczne menu kolacji, czyli po raz pierwszy świętujemy odzyskanie niepodległości niezwykłym projektem kulinarno-muzealnym!
Restauracja „Adelcia” i Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku łączą oferty, by tym razem trafić także w gusta zarówno wygłodniałych wiedzy, gotowych na nowe doświadczenia, jak i łakomych na dawne smaki.
Charyzmatyczny prof. Grzegorz Nowik będzie snuł opowieść nie tylko na wystawie stałej, ale także okrasi nią spotkanie przy stole. Wielkim finałem uroczystego wieczoru będzie kolacja z historycznym jadłospisem. Kucharze „Adelci” stworzyli menu inspirując się kartami dań jakie spożywał Józef Piłsudski (na przełomie lat 1934-35) oraz książkami kucharskimi z początków XX wieku!
Przekonajcie się jak smakuje historia!

PROGRAM
18:00 rozpoczęcie spotkania zimnymi przekąskami i powitalnym winem (czas na wybór dań na kolację)
18:30 zwiedzanie wystawy stałej z prof. Grzegorzem Nowikiem (ok. 90 min.)
20:00 kolacja i deser

JADŁOSPIS
Powitalna lampka węgrzyna
Przystawki zimne: indyk pieczony na zimno, pularda w galarecie z winogronami, suflet z salsefii z topinamburem, pierożki z jarzynami, śledzie w marynacie.
Przystawka gorąca: bliny z tartych ziemniaków lub wątróbka cielęca saute na grzance.
Zupa: krupnik na gęsinie lub zupa z selerów z diablotkami.
Danie główne: zraziki cielęce w sosie własnym z kluskami kładzionymi lub kotleciki jarzynowe w sosie grzybowym.
Deser: profiterolki z miodem.
Napoje: herbata cejlońska, kandybał, kompot z gruszek, kompot z suszonych śliwek.

 

◊ Spotykamy się w restauracji „Adelcia” na poziomie 0.
◊ Czas trwania: ok. 3,5 godziny
◊ Cena: 300 zł/os.
◊ Rezerwacje miejsc przyjmuje wyłącznie restauracja „Adelcia” pod adresem mailowym [email protected].
◊ *Menu może ulec niewielkim zmianom.

 


W grafice wykorzystano fotografię przedstawiającą Marszałka Józefa Piłsudskiego w prywatnym mieszkaniu dowódcy O.K. IX gen. Trojanowskiego w Brześciu nad Bugiem w 1934 r., fot. nieznany, Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku