Oby nam się upiekło! ZACZYNamy od chleba | cykl: Muzealne przygody z Helą
Data, dzień tygodnia: 24.11.2024 r., niedziela
Godzina: 12:00
Sala edukacyjna „Gdynia”, dworek „Milusin”
Czas trwania: ok. 2 godziny
Płatne/Liczba miejsc ograniczona
Bilety: kup bilet >>
Czym pachnie świeży chleb? Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez pieczywa, a aromat dopiero co wypieczonych bochenków działa na nas jak magnes. Jeśli chleb znajduje się w pierwszej trójce i Waszych żywieniowych potrzeb, to zajrzyjcie na listopadowe warsztaty rodzinne z cyklu „Muzealne przygody z Helą”. Naszym niezwykłym gościem będzie artysta – Łukasz Radziszewski, dla którego wypiekanie chleba jest swoistym rodzajem sztuki i wielką osobistą pasją.
Zajrzymy do dworku „Milusin”, żeby przypatrzeć się kuchennemu zapleczu, którego centrum stanowił piec. Porozmawiamy o chlebie jaki znamy dziś i o takim z naszych wspomnień, którego nie ma już na sklepowych półkach. Pojawi się także wątek historyczny, bo nawiążemy do dawnych żołnierskich racji żywnościowych. Przede wszystkim jednak skupimy się na zaczynie chlebowym, od którego wszystko, a jakże, się zaczyna. Także – mamy nadzieję – podzielicie się własnymi doświadczeniami z wypiekiem chleba. Zapraszamy oczywiście, nawet jeśli takiego nie posiadacie!
Gdzie? W dworku „Milusin” oraz w sali warsztatowej (spotykamy się przy wejściu głównym do Muzeum)
Dla kogo? Zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku 6-12 lat
Jak kupić bilet? Za pośrednictwem strony internetowej lub w kasie muzeum
Czas trwania: ok. 2 godziny
Warsztaty poprowadzi Ewa Bielecka, pracowniczka Działu Edukacji Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku.