Truskawki á la Ritz – czyli jak przygotować wykwintny deser z okresu międzywojennego (online)
Kiedy? 29 maja 2021 r., sobota
Godzina: 14.00
Czas trwania: 2-2,5 godziny
Wydarzenie online
Wydarzenie bezpłatne, biletowane (liczba miejsc ograniczona)
Zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku 6-12 lat
Czy zastanawialiście się kiedyś, co jadały polskie elity II RP? Najlepsi szefowie kuchni tego okresu wiedzieli, że niezależnie od tego czy podają bigos, homara, szparagi, czy deser – do swoich przepisów muszą podejść z odpowiednim rozmachem.
Naszym przewodnikiem po ekstazyjnych jadłospisach będzie Władysław Kucharski – szef kuchni arystokracji i polskich dyplomatów z czasów międzywojennych. Co smakowało sławnym, ważnym i bogatym? Przekonamy się sami przygotowując wykwintny deser: truskawki á la Ritz.
Do aktywnego uczestnictwa w warsztacie niezbędne będzie przygotowanie odpowiednich składników i sprzętów kuchennych.
- świeże truskawki (miskę lub miseczkę na osobę);
- maliny i/lub poziomki (świeże lub mrożone: pół szklanki na osobę);
- cytryna lub limonka;
- cukier waniliowy;
- śmietana 30% do ubijania (dobrze schłodzona).
Kuchenne utensylia:
- mikser lub blender z trzepaczkami do ubijania bitej śmietany;
- naczynie do ubicia śmietany;
- duża miska do mieszania truskawek;
- deska do krojenia;
- nóż, łyżka do mieszania truskawek;
- miseczki do podania deseru.
Kulinarne warsztaty rodzinne online realizowane są w ramach cyklu „Epoka od kuchni rodzinnie”, które towarzyszą webinarom „Epoka od kuchni”. Wspólnie sprawdzamy, czy dawne przepisy mogą się sprawdzić także współcześnie. Warsztaty poprowadzi Agnieszka Kuś – edukatorka, przewodniczka i autorka wielu ciekawych tekstów poświęconych podróżom i oczywiście historii kulinarnej.
Będzie smakowicie!
Zajęcia online sfinansowano ze środków MKDNiS w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022