Epoka od kuchni rodzinnie. W poszukiwaniu nowych smaków – kierunek Litwa! (online)
Data: sobota, 24 kwietnia 2021 r.
Godzina: 12.00
Miejsce: online
Długość trwania: 2,5 godziny
Wydarzenie bezpłatne, biletowane
Zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku 6-12 lat
Lubicie poznawać nowe smaki? My także! Dlatego chcemy zabrać Was w ekscytującą podróż kulinarną. Kierunek Litwa! Podczas najbliższych kulinarnych warsztatów rodzinnych online wspólnie przygotujemy faszerowane bliny ziemniaczane. Pomoże nam w tym przepis Fani Lewando, pochodzący z jej wegetariańskiej książki kucharskiej, która powstała w Wilnie w latach 30. XX wieku.
Do aktywnego uczestnictwa w warsztacie niezbędne będzie przygotowanie odpowiednich składników i sprzętów kuchennych.
Zarezerwuj bezpłatny bilet na warsztaty.
Składniki wg przepisu oryginalnego (ok 10 porcji):
- 1 kg ugotowanych ziemniaków;
- 3 jaja surowe;
- 2 jaja gotowane;
- 2-3 łyżki mąki;
- 5 łyżek bułki tartej;
- 50 gr suszonych grzybów (namoczyć ok godzinę przed warsztatem, nie wylewać wody)*;
- 2 cebule;
- ok 50 dag masła klarowanego (do podsmażenia farszu);
- masło lub olej do smażenia placków;
- sól do smaku;
- śmietana do zabielenia sosu;
- ulubiona zielenina do farszu: pietruszka, koperek itp.
Składniki do wersji wegańskiej, wg przepisu oryginalnego (ok. 10 porcji):
- 1 kg ugotowanych ziemniaków;
- 5 wegańskich zamienników jaj np. 15 łyżek aquafaby;
- 2-3 łyżki mąki;
- 5 łyżek bułki tartej;
- 50 gr suszonych grzybów (namoczyć ok godzinę przed warsztatem, nie wylewać wody)*;
- 2 cebule;
- olej do smażenia placków i podsmażenia farszu;
- sól do smaku (najlepiej czarna);
- pieprz do smaku (ziołowy, biały lub cytrynowy);
- wegańska śmietana do zabielenia sosu (na przykład owsiana);
- ulubiona zielenina do farszu: pietruszka, koperek, majeranek, itp.
*Podczas warsztatów skorzystamy z oryginalnego przepisu bezmięsnego: farsz do placków będzie grzybowo-jajeczny; zamiast grzybów można przygotować farsz z mięsa mielonego podsmażonego z cebulą lub twarożek (na kg ziemniaków potrzeba ok. 300 gram farszu); do placków zrobimy sos grzybowy (na wodzie pozostałej z moczenia grzybów).
Sprzęty kuchenne:
- tłuczek lub praska do ziemniaków;
- duża miska do zagniatania ciasta ziemniaczanego;
- patelnia do smażenia;
- garnek (do gotowania namoczonych grzybów);
- deska do krojenia;
- nóż, łyżka;
- półmisek lub duży talerz;
- ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu z placków;
- sitko do odsączenia grzybów po namoczeniu.
Najbliższe kulinarne warsztaty rodzinne online realizowane są w ramach cyklu „Epoka od kuchni rodzinnie”, które towarzyszą webinarom „Epoka od kuchni”. Wspólnie sprawdzamy, czy dawne przepisy mogą się sprawdzić także współcześnie. Warsztaty poprowadzi Agnieszka Kuś – edukatorka, przewodniczka i autorka wielu ciekawych tekstów poświęconych podróżom i, oczywiście, historii kulinarnej.
Będzie smakowicie!
Zajęcia online sfinansowano ze środków MKDNiS w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022