Epoka od kuchni rodzinnie. W poszukiwaniu nowych smaków – kierunek Litwa! (online)

Druskieniki, droga z Poganki, malował Władysław Szulc

Data: sobota, 24 kwietnia 2021 r.

Godzina: 12.00

Miejsce: online

Długość trwania: 2,5 godziny

Wydarzenie bezpłatne, biletowane

Zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku 6-12 lat

Lubicie poznawać nowe smaki? My także! Dlatego chcemy zabrać Was w ekscytującą podróż kulinarną. Kierunek Litwa! Podczas najbliższych kulinarnych warsztatów rodzinnych online wspólnie przygotujemy faszerowane bliny ziemniaczane. Pomoże nam w tym przepis Fani Lewando, pochodzący z jej wegetariańskiej książki kucharskiej, która powstała w Wilnie w latach 30. XX wieku.

Do aktywnego uczestnictwa w warsztacie niezbędne będzie przygotowanie odpowiednich składników i sprzętów kuchennych.

Zarezerwuj bezpłatny bilet na warsztaty.

kliknij, aby kupić bilet

Składniki wg przepisu oryginalnego (ok 10 porcji):

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków;
  • 3 jaja surowe;
  • 2 jaja gotowane;
  • 2-3 łyżki mąki;
  • 5 łyżek bułki tartej;
  • 50 gr suszonych grzybów (namoczyć ok godzinę przed warsztatem, nie wylewać wody)*;
  • 2 cebule;
  • ok 50 dag masła klarowanego (do podsmażenia farszu);
  • masło lub olej do smażenia placków;
  • sól do smaku;
  • śmietana do zabielenia sosu;
  • ulubiona zielenina do farszu: pietruszka, koperek itp.

Składniki do wersji wegańskiej, wg przepisu oryginalnego (ok. 10 porcji):

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków;
  • 5 wegańskich zamienników jaj np. 15 łyżek aquafaby;
  • 2-3 łyżki mąki;
  • 5 łyżek bułki tartej;
  • 50 gr suszonych grzybów (namoczyć ok godzinę przed warsztatem, nie wylewać wody)*;
  • 2 cebule;
  • olej do smażenia placków i podsmażenia farszu;
  • sól do smaku (najlepiej czarna);
  • pieprz do smaku (ziołowy, biały lub cytrynowy);
  • wegańska śmietana do zabielenia sosu (na przykład owsiana);
  • ulubiona zielenina do farszu: pietruszka, koperek, majeranek, itp.

*Podczas warsztatów skorzystamy z oryginalnego przepisu bezmięsnego: farsz do placków będzie grzybowo-jajeczny; zamiast grzybów można przygotować farsz z mięsa mielonego podsmażonego z cebulą lub twarożek (na kg ziemniaków potrzeba ok. 300 gram farszu); do placków zrobimy sos grzybowy (na wodzie pozostałej z moczenia grzybów).

Sprzęty kuchenne:

  • tłuczek lub praska do ziemniaków;
  • duża miska do zagniatania ciasta ziemniaczanego;
  • patelnia do smażenia;
  • garnek (do gotowania namoczonych grzybów);
  • deska do krojenia;
  • nóż, łyżka;
  • półmisek lub duży talerz;
  • ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu z placków;
  • sitko do odsączenia grzybów po namoczeniu.

Najbliższe kulinarne warsztaty rodzinne online realizowane są w ramach cyklu „Epoka od kuchni rodzinnie”, które towarzyszą webinarom „Epoka od kuchni”. Wspólnie sprawdzamy, czy dawne przepisy mogą się sprawdzić także współcześnie. Warsztaty poprowadzi Agnieszka Kuś – edukatorka, przewodniczka i autorka wielu ciekawych tekstów poświęconych podróżom i, oczywiście, historii kulinarnej.

Będzie smakowicie!


Zajęcia online sfinansowano ze środków MKDNiS w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022

logotypy biura programu Niepodległa oraz Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu