Epoka od kuchni. Kto gotował w Belwederze i kto jadł na Zamku? (online)

Zamek Królewski w Warszawie na przedwojennej kartce pocztowej

Kiedy? 17 czerwca 2021 r. (czwartek)

Godzina: 18.00

Online – na żywo na Facebooku

Czas trwania: ok. 1 godziny

Wydarzenie bezpłatne

„My, adiutanci, podczas rautów i przyjęć prawie nie jedliśmy i nie piliśmy przy całym towarzystwie. Z tytułu naszych funkcji musieliśmy zajmować się gośćmi, zwłaszcza tymi, którzy nie wykazywali chęci ani ochoty do szturmu na stoły z przekąskami i trunkami. Dopiero po skończonym przyjęciu, setnie umęczeni, zasiadaliśmy do posiłku i dzieliliśmy się doznanymi wrażeniami i spostrzeżeniami” – zwierza się Henryk Comte, adiutant prezydentów Wojciechowskiego oraz Mościckiego, na stronach swojej autobiografii. Mieczysław Lepecki, adiutant Józefa Piłsudskiego, też ma kilka ciekawych anegdot do opowiedzenia.

Jak wyglądała kulinarna codzienność w Belwederze widziana z perspektywy adiutantów? Czy towarzyszenie na rautach i herbatkach to przyjemność czy obowiązek? I gdzie robiła zakupy zaufana kucharka Marszałka? O kulinarnej codzienności i wielkich przyjęciach będą opowiadać adiutanci-pamiętnikarze z czasów II RP.

Webinar poprowadzi Agnieszka Kuś.