Epoka od kuchni. Kuchnia dyplomatyczna (online)

Zdjęcie fasady Belwederu, lata 30. XX w.Prowadząca: Agnieszka Kuś

Kiedy? 20 maja, czwartek

Godzina: 18.00

Online – na żywo na fanpage’u Muzeum na Facebooku

Czas trwania: ok. 1 godziny

Wydarzenie bezpłatne

Złoty zegarek za wyśmienitą potrawę z jaj – tak zaczęła się kariery szefa Władysława Kucharskiego. Jak to mogło smakować? Tym razem mamy oryginalne przepisy kucharza elit II RP.

Poznając epokę Józefa Piłsudskiego od kuchni często docieramy do przepisów znanych tylko z nazwy. Większość znanych ówcześnie polskich szefów kuchni nie pozostawiła notatek i nie wydawała książek kucharskich. Wyjątkiem jest kariera szefa Władysława Kucharskiego, który na początku lat 30 XX wieku gotował między innymi w poselstwie polskim w Kopenhadze.

Kuchnia szefa Kucharskiego zachwyciła rodzinę Jarosława Iwaszkiewicza, który w swoich wspomnieniach poświęcił wiele ciepłych słów kuchmistrzowi. Dzięki temu dziś możemy odtworzyć we własnym domu część wykwintnych dań, którymi zachwycały się polskie elity oraz posłuchać rad, jaki jadłospis przygotować na wykwintną kolację. Co więcej, z dobrego źródła wiemy, że mistrz Kucharski raczej używał śmietanki kremowej niż zwykłej kwaśnej śmietany….


Zajęcia online sfinansowano ze środków MKDNiS w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022

logotypy biura programu Niepodległa oraz Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu