Epoka od kuchni. Lato w słoiku (online)

różne owoce w koszach - obraz flamandzki z XVII wiekuKiedy: 19 sierpnia, czwartek
Godzina: 18.00
Online – na żywo na Facebooku
Prowadząca: Agnieszka Kuś
Czas trwania ok. 1 godziny
Bezpłatne

Lato to gorący okres w sulejowskich kuchniach Piłsudskich i Moraczewskich, ale nie zawsze było to związane z falą upałów. Przez całe lato i jesień zapobiegliwe gospodynie takie jak Aleksandra Piłsudska i Zofia Moraczewska zajmowały się przygotowaniem domowych przetworów na zimę. Smażyły konfitury, robiły kompoty oraz inne przetwory z warzyw i owoców, których dostarczały ogrody kuchenne i sady rosnące przy dworku „Milusin” i „Siedziba”. Czy sposoby na przechowanie lata w słoiku popularne w II RP mogą się nam dzisiaj przydać?

Przejrzymy pamiętniki, listy i wspomnienia a opisy przetworów ze źródeł historycznych uzupełnimy z książek kucharskich popularnych w dwudziestoleciu międzywojennym.

Webinar poprowadzi Agnieszka Kuś – edukatorka, przewodniczka i autorka wielu ciekawych tekstów poświęconych podróżom i oczywiście historii kulinarnej.


Sfinansowano ze środków MKDNiS w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022

logotypy biura programu Niepodległa oraz Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu