Epoka od kuchni. Litewskie smaki Józefa Piłsudskiego (online)
Kiedy: czwartek, 22 kwietnia 2021, godz. 18.00
Prowadząca: Agnieszka Kuś
Miejsce: fanpage Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku na Facebooku
Długość trwania: około 60 minut
Wydarzenie niebiletowane
Józef Piłsudski miał jasno sprecyzowane gusta kulinarne i chętnie jadł to, co lubił, czyli ciasta, owoce, słodycze oraz…. wytrawne wędliny. Bigos i kołduny – niechęć Marszałka do tych dań, które tradycyjnie kojarzono z Litwą była dość powszechnie znana. Jednocześnie inne litewskie smakołyki towarzyszyły mu całe życie na co dzień i od święta: smorgońskie obwarzanki, kaziukowe serca czy świeże sielawki na drugie śniadanie.
W kwietniowym spotkaniu “Epoka od kuchni” zabierzemy Państwa na kulinarną podróż w czasie i przestrzeni. Kierunek Litwa! Porozmawiamy o litewskich daniach lubianych (lub nie) w II Rzeczypospolitej i popularnych dziś, a w poszukiwaniu przepisów pomyszkujemy po książkach – nie tylko kulinarnych!
Zajęcia online sfinansowano ze środków MKDNiS w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022