Epoka od kuchni. Litewskie smaki Józefa Piłsudskiego (online)

Widok na ulicę Ostrobramską w Wilnie, w głębi widać obraz Matki Boskiej Ostrobramskiej, malował Jean Victor Adam

Kiedy: czwartek, 22 kwietnia 2021, godz. 18.00

Prowadząca: Agnieszka Kuś

Miejsce: fanpage Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku na Facebooku

Długość trwania: około 60 minut

Wydarzenie niebiletowane

Józef Piłsudski miał jasno sprecyzowane gusta kulinarne i chętnie jadł to, co lubił, czyli ciasta, owoce, słodycze oraz…. wytrawne wędliny. Bigos i kołduny – niechęć Marszałka do tych dań, które tradycyjnie kojarzono z Litwą była dość powszechnie znana. Jednocześnie inne litewskie smakołyki towarzyszyły mu całe życie na co dzień i od święta: smorgońskie obwarzanki, kaziukowe serca czy świeże sielawki na drugie śniadanie.

W kwietniowym spotkaniu “Epoka od kuchni” zabierzemy Państwa na kulinarną podróż w czasie i przestrzeni. Kierunek Litwa! Porozmawiamy o litewskich daniach lubianych (lub nie) w II Rzeczypospolitej i popularnych dziś, a w poszukiwaniu przepisów pomyszkujemy po książkach – nie tylko kulinarnych!


Zajęcia online sfinansowano ze środków MKDNiS w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022

logotypy biura programu Niepodległa oraz Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu