Za stołem u Piłsudskich (online z dworku „Milusin”)

Kiedy: 26 grudnia 2021 (niedziela)
Godzina: 12.00
Gdzie: online na kanale Youtube Muzeum
Prowadząca: Agnieszka Kuś

Była ciemna noc listopadowa, dął zimny wiatr i zacinał deszczem, gdy wysiadałem z pociągu na stacyjce z napisem „Sulejówek”, umieszczonym na drewnianym budyneczku, przypominającym ni to barak, ni to jakąś werandę, o otwartej stronie zwróconej do torów kolejowych – pisze Felicjan Sławój Składkowski wspominając swoją wizytę w Sulejówku w 1923 r. na kartach „Strzępów meldunków” – Rozebrałem się z mokrego płaszcza w ciemnawym przedpokoju i wszedłem do jasno oświetlonego gabinetu Pana Marszałka, trzymając w ręku paczkę z lekarstwami.

Podążając za Felicjanem Sławojem Składkowskim z gabinetu przejdziemy do jadalni, ponieważ Pani Marszałkowa zaprosiła wówczas gościa by został na kolację – W stołowym pokoju siedziały już przy stole dwie córeczki Państwa Piłsudskich: Wandzia i Jagódka. Pani Marszałkowa bardzo gościnnie zapraszała do jedzenia.

Co jadano w Sulejówku? Jak zapachy dobiegały z kuchni, w której rządziła zaufana i wieloletnia kucharka Piłsudskich Adelcia Heybutowicz? Jakie zapasy gromadziła w spiżarni zapobiegliwa pani domu, Aleksandra Piłsudska? Jakie dania przemawiały do podniebienia Marszałka, a jakich potraw unikał? Na te pytania odpowie Agnieszka Kuś przechadzając się po historycznych wnętrzach dworku „Milusin”, odczytując wspomnienia i prezentując dawne przepisy.

Do poznawania zwyczajów rodziny Piłsudskich zaprasza Agnieszka Kuś – edukatorka, przewodniczka i autorka wielu tekstów poświęconych podróżom i historii kulinarnej.