Życie od kuchni, czyli poznajemy sekrety Adelci (warsztaty rodzinne)

Kiedy: 17 września 2023 r. (niedziela)

Godzina: 12.00

Gdzie: dworek „Milusin”, ogród historyczny i sala „Gdynia” (spotykamy się przy wejściu głównym do Muzeum)

Czas trwania spotkania: 1,5- 2 godziny

Zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku 6-12 lat

Wydarzenie płatne (liczba miejsc ograniczona)

kliknij, aby kupić bilet

Kawa czy herbata? Ciasto ze śliwkami czy herbatniki? Co najbardziej lubił jadać Józef Piłsudski i czy był miłośnikiem słodyczy? Jakie były jego zwyczaje i jakie potrawy najczęściej trafiały na stół w „Milusinie”? Na te wszystkie pytania z pewnością znała odpowiedź Adelcia Hajbutowicz – gospodyni w domu Aleksandry i Józefa.

Podczas wrześniowych warsztatów z cyklu „Muzealne przygody z Helą” będziemy mieli okazję poznać trochę bliżej tę niezwykłą kobietę, która trafiła do Sulejówka w 1924 roku i od tamtej pory pomagała w prowadzeniu domu i przygotowywaniu posiłków dla rodziny Marszałka. Chociaż bardzo szybko zyskała sympatię wszystkich domowników, wiemy o niej niewiele, poza tym, że gotowała na pewno świetnie.

Podczas spotkania odwiedzimy dworek „Milusin”, ale nie będzie to typowa wizyta. Zajrzymy bowiem do pomieszczeń, do których zazwyczaj nie zapraszano gości i sprawdzimy, jakie tajemnice skrywają łazienka i kuchnia – królestwo Adelci. Sięgniemy też do historycznych książek kucharskich i poradników, by przekonać się, jakie wskazówki można było w nich znaleźć sto lat temu i wspólnie zastanowimy się, czy dziś także mogą okazać się przydatne. Wykorzystamy zmysły wzroku, węchu, słuchu i dotyku, by przenieść się w przeszłość. Każda rodzina, zainspirowana opowieścią oraz materiałami archiwalnymi, będzie mogła założyć swoją własną firmę produkującą mydełka oraz zaprojektować reklamę swojego własnoręcznie wytworzonego produktu.

Warsztaty poprowadzi Julia Janowska, pracowniczka Działu Edukacji Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku.

Jeśli chcecie przygotować się do wizyty w naszym Muzeum, możecie skorzystać z przed-przewodnika, który dla Was przygotowaliśmy.