Epoka od kuchni. Litewskie smaki Józefa Piłsudskiego (online)

W kwietniowym spotkaniu “Epoka od kuchni” zabierzemy Państwa na kulinarną podróż w czasie i przestrzeni. Kierunek Litwa! Porozmawiamy o litewskich daniach lubianych (lub nie) w II Rzeczypospolitej i popularnych dziś, a w poszukiwaniu przepisów pomyszkujemy po książkach – nie tylko kulinarnych!

Czytaj więcej

Rzeczy(nie)pospolite. Bitwa Legionów Polskich pod Kostiuchnówką – wczoraj i dziś (online)

Bitwa pod Kostiuchnówką była największą bitwa stoczoną przez Legiony Polskie podczas pierwszej wojny światowej. Ich postawa spowodowała, że bitwa miała również duże znaczenie polityczne. Nic więc dziwnego, że pamięć o niej kultywowano w czasie Drugiej Rzeczpospolitej. Czy pamięć o bitwie przetrwała do dziś? Jak została pokazana na wystawie stałej Muzeum Józefa Piłsudskiego?

Czytaj więcej

A kogo obchodzi ta historia? Cykl warsztatów teatralnych inspirowanych postacią Aleksandry Piłsudskiej (spotkanie informacyjne online)

Jak opowiadamy historię? Czyj punkt widzenia zapisywany jest na kartach podręczników – polityków czy społeczniczek? Żołnierzy czy pielęgniarek? Dorosłych czy dzieci? Kobiet czy mężczyzn? W zależności od perspektywy, jedna historia może zostać opowiedziana na różne sposoby. Na perspektywę wpływ może mieć doświadczenie, wykształcenie, system wartości i idee oraz inne, a czy także płeć? Czy historia – rozumiana jako nauka humanistyczna i społeczna – opowiadana przez mężczyzn może być wybiórcza, bo skoncentrowana na jednej optyce?

Czytaj więcej

Czego oczy nie widzą. Muzeum relacyjne – czyli o współpracy z mieszkańcami Sulejówka (online)

Czy w Muzeum można zrobić własną wystawę? Kto w weekendy wita gości Muzeum? Dla kogo schody w willi Bzów były za wąskie? I jak się gra w krokieta?

Na te pytania odpowie Olga Ślifirska z Działu Programów Lokalnych, który mieści się w Willi Bzów – budynku będącego częścią kompleksu Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku, miejscem pracy, ale także spotkań z wolontariuszami Muzeum, mieszkańcami Sulejówka i okolic.

Czytaj więcej

Epoka od kuchni rodzinnie. Wielkanocne tradycje z początku wieku (online)

Święta Wielkanocne za pasem! To idealny czas na poznawanie nowych przepisów. Jeśli jesteście ciekawi w jaki sposób świętowano na początku XX wieku – spotkajcie się z nami na najbliższych kulinarnych warsztatach rodzinnych online! Podczas spotkania poznacie wyjątkowy przepis na perduty w konchach, czyli zapiekane w małych naczynkach jajka. Do aktywnego uczestnictwa w warsztacie niezbędne będzie przygotowanie odpowiednich składników i sprzętów kuchennych.

Czytaj więcej

Epoka od kuchni. Słodka Wielkanoc w Sulejówku (online)

Tradycyjne Wielkanocne jadłospisy kojarzą się z jajkami, wędlinami, chrzanem, białym barszczem lub żurem. Po gorzkim, słonym i pikantnym śniadaniu przychodzi czas na słodkości. Nawet najbardziej świeży chrzan smakuje łagodniej gdy obok piętrzą się wielkanocne ciasta.

Czytaj więcej