Epoka od kuchni. Lato w słoiku (online)

różne owoce w koszach - obraz flamandzki z XVII wieku

Lato to gorący okres w sulejowskich kuchniach Piłsudskich i Moraczewskich, ale nie zawsze było to związane z falą upałów. Przez całe lato i jesień zapobiegliwe gospodynie takie jak Aleksandra Piłsudska i Zofia Moraczewska zajmowały się przygotowaniem domowych przetworów na zimę. Smażyły konfitury, robiły kompoty oraz inne przetwory z warzyw i owoców, których dostarczały ogrody kuchenne i sady rosnące przy dworku „Milusin” i „Siedziba”. Czy sposoby na przechowanie lata w słoiku popularne w II RP mogą się nam dzisiaj przydać?

Czytaj więcej

Epoka od kuchni. MS Piłsudski – koszerne smaki na pokładzie! (online)

Polskie transatlantyki wypracowały sobie bardzo dobrą markę wśród amatorów luksusowych podróży morskich. Chwalono jakość obsługi, piękne wnętrza oraz wyśmienitą kuchnię. Do naszych czasów zachowały się piękne zdobione jadłospisy. Ich lektura upaja zmysły i trenuje znajomość kulinarnej francuszczyzny. Pilnie dbano by wśród popularnych dań kuchni de lux znalazły się polskie akcenty – oczywiście w wersji crème de la crème.

Czytaj więcej

Historie (pod)różne. Śladami Józefa Piłsudskiego w Rumunii (online)

Naczelnik Państwa Józef Piłsudski na spacerze z królową Rumunii, Marią (1922)

Sierpniowe spotkanie z cyklu „Historie (pod)różne” poświęcone będzie wyprawom Józefa Piłsudskiego do Rumunii. Wspólnie udamy się w podróż śladami Marszałka. Odwiedzimy miejsca, które miały znaczny wpływ na rozwój stosunków dyplomatycznych pomiędzy Polską a Rumunią, a także przekonamy się jakiego eksperymentu dokonał Piłsudski nad Morzem Czarnym. Zastanowimy się także co miał na myśli Piłsudski twierdząc, że od „Morza Bałtyckiego do Morza Czarnego jest jeden naród o dwóch sztandarach narodowych”.

Czytaj więcej

Historie (pod)różne. Życie codzienne mieszkańców Janowej Doliny (online)

Janowa Dolina - zdjęcie głównej ulicy (okres przedwojenny)

Przybliżyliśmy już Państwu historię kamieniołomu bazaltu i osiedla robotniczego w Janowej Dolinie na Wołyniu. Ale jak wyglądało życie mieszkańców kilkutysięcznej osady, położonej nad brzegiem Horynia? Czy żyli zajęci wyłącznie pracą przy majestatycznych bazaltowych słupach, czy jednak znajdowali chwile wytchnienia, które dawało miejscowe kino, drużyna piłkarska i dancingi nad rzeką? Zapraszamy Państwa na opowieść o życiu codziennym mieszkańców osiedla robotniczego w Janowej Dolinie, intensywnym życiu, które zamknęło się w jednym tylko dziesięcioleciu (1934-1943).

Czytaj więcej

Epoka od kuchni rodzinnie. Podwieczorek przy eleganckiej herbatce (online)

Obraz z XIX wieku przedstawiający elegancki salon, w którym przy stole zastawionym zastawą do herbaty siedzą dwie młode, ubrane w suknie kobiety i mała dziewczynka.

Zorganizować podwieczorek dla kilku gości – co w tym trudnego? Przekonamy się o tym na najbliższych warsztatach kulinarnych on-line!
Spróbujemy przygotować popołudniową herbatkę zgodnie z zaleceniami podręcznika, napisanego przez Marię Jehanne Wielopolską – polską arystokratkę, o socjalistycznych poglądach, która wstąpiła do służby sanitarnej I Brygady Legionów. Taka herbatka była czymś w stylu eleganckiego, niewielkiego przyjęcia. Przejrzyjcie zatem szafki i regały, bo będziemy potrzebować filiżanek, łyżeczek, talerzyków oraz… tacy!
A co podamy? Ciepłe bułeczki scones na słodko z truskawkami i bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej, z żółtym serem.

Czytaj więcej

Czego oczy nie widzą? Rajska wyspa w Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku, czyli tajemnice Działu Obsługi Odwiedzających (online)

Czym zajmuje się Dział Obsługi Odwiedzających? Kto wita gości Muzeum? Czy w Muzeum jest teraz bezpiecznie? Czy w Muzeum pracuje się jak na rajskiej Maderze? Czy w sklepiku muzealnym będzie można kupić gadżety z wąsem? Czy Józef Piłsudski nie miał jedynek? 

Na te inne pytania odpowie Katarzyna Andrzejewska – specjalistka ds. Obsługi Odwiedzających i koordynatorka zmiany.

Czytaj więcej